• UKR
  • ENG
  • Долучитись
  • UKR
  • ENG
  • Долучитись
    Про відновлення України рахунком конфіскованих активів РФ – Михайло Подоляк

    Про відновлення України рахунком конфіскованих активів РФ – Михайло Подоляк

    Об’єднєднання світової спільноти - запорука відбудови України. Аби ж цей процес був швидким та ефективним, країни-партнери мають оперативно передавати Україні конфісковані російські активи.

    До цього радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк днями емоційно то виважено закликав у своєму Твіттері.

    Дослівно: "Чому досі триває дивне обговорення: що робити з конфіскованими російськими 330 мільярдів доларів і яхтами путінських олігархів? Зруйновані міста та кров українських дітей мають поставити крапку в цій темі: ru-активи треба передати українському народу. Годі відмовок. росія має заплатити".


    Нагадаємо, що Європейський Союз наразі розглядає можливість залучення активів російського центрального банку, заморожених країнами ЄС. Мова йде про мільярди євро, що можуть бути спрямовані на відновлення України. Йдеться, зокрема, про використання частини з 300 млрд доларів резервів центрального банку росії, які були заморожені ЄС, США та іншими союзниками після вторгнення рф в Україну.

    Поки триває лише обговорення цього питання. Окрім того, європейські  експерти з правових питань розглядають варіанти виконання цього задуму. Адже процедура є доволі складною з юридичної точки зору.

    Водночас виконавча влада ЄС вивчає способи назавжди перекрити путіну доступ до коштів, що перебувають у Євросоюзі.

    Речник Єврокомісії Крістіан Віґанд відзначив: “Європейська комісія «вивчає, як змусити росію заплатити за руйнування, які вона спричинила», і лідери ЄС попросили її «представити варіанти використання заморожених активів для відновлення України відповідно до законодавства ЄС і міжнародного права»

    Окремо ЄС розглядає ймовірність арешту активів росіян, які перебувають під санкціями. Нині країни Європейського Союзу вже заморозили близько 17,5 млрд євро.

    Як повідомлялося у матеріалах агенції Bloomberg, це питання порушувалося і в США. Однак поки що офіційний Вашингтон не має чітко визначеного курсу що до того, чи вживатиме Білий дім заходів з арешту російських резервів. 

    У вересні прем'єр-міністр Денис Шмигаль у своїх офіційних заявах відзначав, що вартість відбудови інфраструктури України на тепер оцінюється у 750 млрд доларів. Український уряд уже кілька місяців закликає перевести заморожені російські активи на свої рахунки як компенсацію для відбудови зруйнованої війною країни. Нещодавно очільник українського уряду знову порушив це питання і зазначив, що ключовим джерелом відбудови України мають бути конфісковані активи росії і російських олігархів. 

    Паралельно з українськими урядовцями до урядів світу звернулися представники Світового конґресу українців і закликали не лише заморожувати російські активи, а також розробляти і затверджувати законодавчі підстави, що дозволять одразу конфіскувати їх.

    Павло Ґрода, Президент Світового Конґресу Українців: «Ми закликали і продовжуємо закликати світові уряди не лише заморожували російські активи, але також, щоб вони створювати законодавчу базу, яка дозволить одразу ж конфіскувати ці російські активи»

    За словами Ґрода, на сьогодні Канада є єдиною країною, яка прийняла законодавство, що дозволяє заморожувати активи, якими володіють росіяни. Це комплекс заходів, у тому числі дворічна заборона на купівлю житла, а також право на конфіскацію та продаж активів росіян. Адже кожен, хто фінансував та продовжує фінансувати та підтримувати військову машину РФ - її співучасник.

    Outdated Browser
    Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
    Outdated Browser
    Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
    ви можете вільно користуватися ним.
    67.15%
    людей використовує
    цей браузер
    Google Chrome
    Доступно для
    • Windows
    • Mac OS
    • Linux
    9.6%
    людей використовує
    цей браузер
    Mozilla Firefox
    Доступно для
    • Windows
    • Mac OS
    • Linux
    4.5%
    людей використовує
    цей браузер
    Microsoft Edge
    Доступно для
    • Windows
    • Mac OS
    3.15%
    людей використовує
    цей браузер
    Доступно для
    • Windows
    • Mac OS
    • Linux