• UKR
  • ENG
  • Долучитись
  • UKR
  • ENG
  • Долучитись
    Енергосистема України. Наслідки російських атак та перспективи відновлення галузі

    Енергосистема України. Наслідки російських атак та перспективи відновлення галузі

    9 березня 2023 року росія в котрий раз атакувала енергетичну інфраструктуру України.

    Росіяни пошкодили об'єкти генерації та розподілу у восьми регіонах України. Значних ушкоджень зазнала Запорізька АЕС, відключена остання лінія зв’язку окупованої електростанції з українською енергосистемою.

    Як розпочалась атака на енергосистему України

    24 лютого 2022 року російські війська вперше бомбардували енергетичну інфраструктуру України, завдавши значної шкоди кільком електростанціям, зокрема Запорізькій атомній електростанції, найбільшій атомній електростанції в Європі. Ці дії мали серйозні наслідки для енергетичної безпеки України та регіональної стабільності.

    Запорізька атомна електростанція до початку російської агресії  виробляла близько 20% електроенергії в країні. Атака призвела до зупинки двох з  шести реакторів. Україна була змушена скоротити споживання електроенергії на 10%, щоб впоратися з втратою потужності електростанції, що призвело до відключення електроенергії в деяких частинах країни.

    Цей вибух - не був першим випадком, коли росія атакувала енергетичну інфраструктуру України. У 2015 році підтримувані росією сепаратисти захопили контроль над кількома вугільними шахтами на Донбасі, порушивши постачання вугілля в Україну та спричинивши відключення електроенергії. Атака на Запорізьку атомну електростанцію стала продовженням  російської стратегії використання енергетики як зброї для дестабілізації України.


    Загроза енергосистемі України внаслідок наступальних дій агресора

    В перші місяці війни завдяки діям окупаційних військ електроенергетика України зазнала значних ушкоджень. Станом на середину серпня 2022 року виведено з ладу понад 50% теплових потужностей, 30% сонячної, 90% вітрової генерації України.

    Але навіть на фоні значних збитків та руйнацій енергетична галузь продовжувала бути потужним джерелом експорту для країни. Влітку 2022 року Україна  постачала енергоресурси в низку країн, зокрема до Польщі, Румунії, Словаччини та Молдови.


    Ракетні удари по енергосистемі країни

    Восени, після вдалих контрнаступних дій ЗСУ та на передодні опалювального сезону загарбники змінили тактику, зосередившись на терористичних ракетних обстрілах української енергосистеми. 

    Канал "Ціна держави" підрахував кількість та вартість ракетних обстрілів України.

    Облік ракетних обстрілів, здійснених  рф по території України з ціллю вивести з ладу енергосистему нашої країни

    • 10-12 жовтня – 84 ракети
    • 21-22 жовтня – 33 ракети
    • 31 жовтня – 55 ракет
    • 15 листопада – 96 ракет
    • 23 листопада – 67 ракет
    • 05 грудня – 70 ракет
    • 16 грудня – 76 ракет
    • 29 грудня – 69 ракет
    • 31 груд - 1 січ – 31 ракета
    • 14 січня – 33 ракети
    • 26 січня – 55 ракет
    • 10 лютого - 71 ракета
    • 09 березня - 81 ракета

    Разом 821 ракета за 5 місяців.

    І це без урахування атак БПЛА!

    За розрахунками: загальна вартість випущених ракет складає $7,462 млрд.


    Наслідки ракетних атак

    Завдяки ракетним ударам більшість областей залишилась знеструмленою. Укренерго змушене було ввести ліміти споживання для населення. 

    Національний банк в "Інфляційному звіті" за січень 2023 року зробив прогноз впливу дефіциту електроенергії, який виник внаслідок руйнувань електростанцій та мережевої інфраструктури, на економіку України:

    Руйнування енергетичної системи України внаслідок ракетних ударів призводять до втрат ВВП через зменшення обсягів виробництва та скорочення споживчого попиту, посилення інфляції через збільшення витрат бізнесу та втрат для зовнішньої торгівлі передусім через нарощування імпорту нафтопродуктів та енергообладнання.



    Базовий сценарій НБУ передбачає порівняно швидке відновлення енергосистеми завдяки ремонтам та оперативному постачанню енергообладнання.

    "Зважаючи на масштаби пошкоджень, українська енергосистема продемонструвала високу гнучкість та адаптивність. Українські енергетики набули унікального досвіду маневрування малопотужними електричними мережами, був посилений фізичний захист енергооб'єктів. Бізнес теж пристосовується до таких умов: багато підприємств забезпечили себе автономною генерацією, отже економіка частково працює навіть під час перебоїв з постачанням е/е", - йдеться у звіті НБУ.

    Ситуація на початок березня 2023

    Попри апокаліптичні сценарії повного затемнення України останній місяць зими та перші дні весни більшість українців провели зі світлом.

    Станом на початок березня: запрацювали усі види генерації, дефіцит відсутній. У міста повернулось вуличне освітлення.

    У Харкові ввімкнули освітлення вулиць (фото Харків Times 8.03.23)

    Це сталося завдяки потужній допомозі партнерів України та героїчним зусиллям наших енергетиків. 

    Європейський Союз надав надзвичайну енергетичну допомогу Україні, включаючи постачання газу та електроенергії. Сполучені Штати та інші країни також надали фінансову та технічну підтримку, щоб допомогти відновити пошкоджені електростанції та диверсифікувати джерела енергії в Україні.


    Стан справ в енергосистемі на 9 березня 2023

    Завдяки влучанню ракети Запорізька станція знеструмлена і перейшла в режим блекауту вшосте за час окупації. Енергоблоки №5 та №6 переводяться в холодний стан. Увімкнулись 18 дизель-генераторів для живлення власних потреб ЗАЕС.

    «Наразі терміново необхідні дії усієї міжнародної спільноти задля виведення рашистських терористичних угрупувань з території Запорізької АЕС, передачі її під повний контроль компетентного легітимного оператора та відновлення умов збереження ядерної, радіаційної та фізичної безпеки ядерного об‘єкта», – підкреслюють в «Енергоатомі».

    При цьому, у разі повернення контролю України над ЗАЕС, її інтеграція в енергосистему припускається лише в другому півріччі 2024 року через вірогідне мінування території та пошкодження обладнання.

    Інші об’єкти енергетичної інфраструктури вже відновили свою роботу. 

    “Продовжуються відновлювальні роботи на теплоелектростанціях, пошкоджених під час ракетних атак та нападів дронів. Здійснюється імпорт електроенергії”, — повідомили в “Укренерго”.

    “Енергосистема України залишається цілісною, незважаючи на спроби російських окупантів її знищити” — заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у своєму Telegram-каналі 

    Що далі

    Ліга оновлення України ONOVA в співпраці з Міністерством енергетики України розпочали проєкт фіксації зруйнованих об’єктів енергосистеми за допомогою геоінформаційного сервісу ONOVA GIS HAB. 

    ONOVA GIS HAB цифровий інструмент для швидкого та ефективного прийняття управлінських рішень, дозволяє уповноваженим особам в оперативному режимі робити аналіз пошкоджень та організовувати роботи по швидкому відновленню працездатності системи. 

    Крім того, за ініціативою учасника Ліги ГС “Український фонд енергоефективності та  енергозбереження” в партнерстві з Міністерством енергетики України та міжнародними організаціями ведуться роботи з забезпечення електрогенеруючого обладнання для громад, освітніх закладів та закладів охорони здоров'я, об'єктів агропромислового комплексу. Нашими спільними зусиллями вдалося задовольнити запит міста Кременчук на генератори для підприємств енергетики. Працюємо над забезпеченням електрогенеруючим обладнанням інших громад країни.

    Тож підтримуємо наших захисників, дякуємо силам ППО та енергетикам за їхню роботу. 

    Вистоїмо. Переможемо. Відновимо.

    Outdated Browser
    Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
    Outdated Browser
    Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
    ви можете вільно користуватися ним.
    67.15%
    людей використовує
    цей браузер
    Google Chrome
    Доступно для
    • Windows
    • Mac OS
    • Linux
    9.6%
    людей використовує
    цей браузер
    Mozilla Firefox
    Доступно для
    • Windows
    • Mac OS
    • Linux
    4.5%
    людей використовує
    цей браузер
    Microsoft Edge
    Доступно для
    • Windows
    • Mac OS
    3.15%
    людей використовує
    цей браузер
    Доступно для
    • Windows
    • Mac OS
    • Linux